Gezellige binnenstad

Op een van de gezellige terrassen begin je de dag met koffie en huisgemaakte appelgebak. Een goed moment om te kijken hoe je je verblijf in Weesp gaat invullen. Er is veel te zien en doen, maar je kunt ook in het centrum blijven. Wandelend door de binnenstad zie je een aantal van de 200 Rijksmonumenten. Wil je meer weten over de binnenstad, boek dan een toer met gids.

Shoppen

Shoppen doe je in de winkelstraten. Hier vind je hippe lifestyle winkels tot modieuze boetiekjes vol mode, cadeaus, woonaccessoires en Weesper specialiteiten zoals chocola en Weespermoppen. Koop bij een van de winkels het boek ‘Proef Weesp’, een culinaire kijk op Weesp met heerlijke recepten en leuke verhalen.
Vind hieronder een selectie van de mooie speciaalzaken in Weesp.

Boom

[ Patisserie & Chocolaterie ]
Slijkstraat 16a
Bezoek de website

ChaCha Casuals

[ casual Kleding, Schoenen e.a. ]
Nieuwstraat 7
Bezoek de website

Hel’s Kitchen 

[ kook en kado winkel ]
Slijkstraat 11
Bezoek de website

Karin Wesselman Mode

[ mode voor de modieuze vrouw ]
Nieuwstad 44
Bezoek de website

Ongers Herenmode

[ modische mode voor mannen ]
Nieuwstraat 22
Bezoek de website

Petit Clos

[ wijn winkel ]
Nieuwstraat 62a
Bezoek de website

Pezzi Pazzi

[ boekenwinkel ]
Slijkstraat 46
Bezoek de website

Pronk

[ kaas en delicatessen ]
Slijkstraat 26
Bezoek de website

’t Zwaantje

[ lingerie, bad en nachtmode  ]
Binnenveer 13
Bezoek de website

Puck en Co

[ conceptstore ]
Nieuwstad 28
Bezoek de website

Stylelien

[ woonaccessoires ]
Slijkstraat 21
Bezoek de website

Stoute Schoenen

[ schoenenwinkel ]
Nieuwstraat 28
Bezoek de website

Lunchen, borrelen, dineren

Lunchen, borrelen en dineren doe je bij een van de vele horecagelegenheden. De horeca biedt een gevarieerd aanbod van binnenlandse en buitenlandse gerechten, van een eenvoudige maaltijd tot culinaire hoogstandjes. Drink in de Brouwerij een glaasje Wispe Bier of Anker Jenever die beide hun historie in Weesp vinden. Tussendoor is er tijd voor een ijsje van de wereldberoemde Nelis Ijssalon.

de Eendracht

[ lounge, restaurant ]
Het Grote Plein 5
Bezoek de website

Ons Backhuys 

[ bakkerij en lunchroom ]
Nieuwstraat 26
Bezoek de website

Wispe Brouwerij

[ brouwerij, bar, restaurant ]
Herengracht 16
Bezoek de website

La Base

[ ambachtelijke pizza ]
Nieuwstad 30
Bezoek de website

’t Hoekje

[ lunchroom ]
Nieuwstad 72
Bezoek de website

’t Weesperplein

[ lunch, restaurant ]
Slijkstraat 43
Bezoek de website

Selene

[ Italiaans restaurant ]
Slijkstraat 10
Bezoek de website

Il Bocconcino da Rimini

[ shared dining ]
Nieuwstad 52
Bezoek de website

BLOOM Kitchen Bar

[ Japanse Izakaya ]
Achteromstraat 6
Bezoek de website

SPECIALITEITEN

IJS VAN NELIS

Nelis IJssalon behoort al tientallen jaren tot de top van de nationale en internationale IJssalons. Alleen de allerbeste ingrediënten worden gebruikt voor het beroemde Nelis IJS.
Vele prijzen voor smaak en creaties zijn gewonnen. In 2020 is
deze ijssalon gekozen tot ‘beste ijssalon 2020’ in Nederland.

Adres: Slijkstraat 41

WISPE BIER

Rond 1150 wordt voor het eerst gesproken van Wispe, de oude benaming voor Weesp. Weesp gold in de Gouden Eeuw als een van de belangrijkste brouwsteden van Nederland. Weesp gold in de Gouden Eeuw als een van de belangrijkste brouwsteden van Nederland. Dankzij het schone water uit de Vecht stond de stad lange tijd bekend om haar bier van uitstekende kwaliteit. Weesp voorzag de stad Amsterdam van bier en bevoorraadde de VOC-schepen die de grote wereldzeeën bevaarden. Het bier was tot ver buiten onze landsgrenzen bekend. Zo luidt het oudst bekende gedicht over Weesp:

Deez’ stad draagt roem op smaak’lijk bier,
En eene scheikunst, die de krachten
Behendig uit het koren haalt:
Een morgendrank, daar veel’ naar trachten.

ANKER JENEVER

Zeker 130 jaar is er geen jenever meer gestookt volgens oud Weesper recept. Gestookt met de allerbeste producten die deels uit de molen De Vriendschap komen, is het de terugkeer van een stukje Weesper trots. Een onderscheidende drank die vroeger aan boord van de VOC-schepen werd gedronken. Een verhaal dat zo mooi en romantisch is, dat het verteld moet worden.

Het stoken van sterkedrank bracht destijds nogal wat stank met zich mee, vandaar dat in de zeventiende eeuw het Amsterdamse stadsbestuur besloot deze stokerijen uit de binnenstad te weren. Veel van deze bedrijven weken vervolgens uit naar het nabijgelegen Weesp, dat hierdoor een ware jeneverstad werd.

WeesperNieuws journalist en molenaar Christian Pfeiffer haalde het recept in 2014 uit het archief en wist het, na heel veel pogingen, in 2015 na te maken. Volgens de oude methode. Daarbij worden uitsluitend de beste ingrediënten gebruikt op basis van graan en ook nog zoveel mogelijk uit Weesp.

WEESPERMOPPENLIKEUR

Na de Weesper jenever is er nu ook Weespermoppenlikeur van Anker. De eerste in zijn soort. “Deze likeur vertelt het verhaal van Weesp weer een stapje meer. Want Weesp staat niet alleen bekend om zijn jenever, maar natuurlijk ook vanwege zijn heerlijke moppen.” Het ontwikkelen van de juiste smaak viel nog niet mee. Het moeilijkste was om de essence van bittere amandel te treffen. Maar het is Christian gelukt.

WEESPERMOPPEN

Weespermoppen, hard van buiten zacht van binnen. Een koekje van amandelspijs, amandelen en suiker. Zet de oven maar vast op 200 graden, want we komen eraan. Heerlijk genieten bij een kopje koffie of thee, uiteraard met een Weespermoppenlikeurtje.